Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare

Autor: Radu Țuțulan 08 sept. 2024 Știri auto
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare

Circulația în sensul giratoriu poate pune destul de multe probleme șoferilor care nu cunosc suficient de bine legislația. Sunt conducători auto care nu cunosc exact regulile de semnalizare. De exemplu, ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu sau doar dreapta, când urmează să ieși din această intersecție?

Conform legii, orice manevră făcută în trafic trebuie semnalizată. Asta se poate face fie cu mâna, fie cu ajutorul luminilor de semnalizare.

Astfel, anunți pe ceilalți participanți la trafic în ce direcție urmează să te deplasezi.

În ce situații ești obligat să semnalizezi

Semnalizare direcției în care urmează să te deplasezi este menită să prevină producerea unor accidente în trafic.

Conducătorii de vehicule sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de deplasare, depășirea, oprirea și punerea în mișcare”, stabilește Art. 116 din Codul Rutier.

De asemenea, atunci când efectuezi întoarcerea vehiculului de pe un sens de mers pe celălalt, prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, trebuie să semnalizezi.

Semnalul trebuie dat cu cel puțin 50 de metri înainte de a face virajul, dacă circuli în localitate. În afara localității, ești obligat să semnalizezi cu cel puțin 100 m. înainte.

Iar dacă mașina are o defecțiune și ai oprit pe marginea drumului, ai obligația de a porni luminile de avarie.

Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu?

Legea stabilește că un conducător auto e obligat să semnalizeze de fiecare dată când schimbă direcția de mers. La fel și în cazul în care trece de pe o bandă pe alta. Iar acest semnal trebuie dat înainte de efectuarea manevrei.

Înainte de a pătrunde în sensul giratoriu, trebuie să semnalizăm direcția în care dorim să mergem. Dacă urmează să părăsim giratoriul pe la prima ieșire, dăm semnal dreapta. Dacă ieșim pe la a doua, a treia, a patra ieșire, dăm semnal stânga. Menținem semnalul stânga până trecem de ultima ieșire aflata înaintea celei pe care urmează să pătrundem, apoi dăm semnal dreapta”, a explicat pentru PoMotor instructorul auto Marian Croitoru.

Astfel, atât șoferii din spate, cât și cei care așteaptă să intre în sensul giratoriu vor ști în ce direcție vrem să ne deplasăm.

Deci, șoferii ar trebui să semnalizeze dinainte de a intra în sensul giratoriu direcția de mers, dar și în timp ce se află în interiorul acestei intersecții.

Ești amendat dacă nu semnalizezi stânga în sensul giratoriu?

Conform legii, toți cei care schimbă direcția fără a semnaliza, riscă să fie amendați.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni […] nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers”, stabilește legea 195/2002.

Așadar, cei care nu semnalizează când ies sau pătrund în sensul giratoriu pot primi o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă. Deci, o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, prevede Codul Rutier la Art 107, pct. 1 (1).

Așadar, în cazul ipotetic în care un șofer se va învârti în cerc în sensul giratoriu, nu va fi obligat să mențină semnalul stânga pornit. Dar, e obligat să semnalizeze din timp părăsirea intersecției.

Ceea ce înseamnă că, practic, semnalul stânga trebuie menținut în permanență, până la părăsirea giratoriului. Iar înainte de a părăsi intersecția, trebuie activat semnalul dreapta, respectând toate regulile de acordare a priorității.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide